Liczba wyników: 6780
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
COVID-19 ma związek z zagrażającymi życiu zakrzepami krwi w tętnicach nóg. Lekarze odkryli, że pacjenci z COVID-19 z objawami niedostatecznego dopływu krwi do kończyn dolnych mają zwykle większe skrzepy i znacznie wyższy wskaźnik amputacji nóg i śmierci niż osoby niezakażone z takimi samymi dolegliwościami.
W eksperymencie na szczurach odkryto, że jedzenie truskawek zmniejsza szkody, jakie alkohol może wyrządzić błonie śluzowej żołądka.
Poważne problemy ze słuchem są częste u osób, które zmagały się z powszechnymi formami raka.
Nie wszystkie osoby zmagające się z bólem głowy unikają aktywności seksualnej. Ludzie cierpiący na migreny deklarują wyższy poziom pożądania seksualnego niż ludzie z innymi rodzajami bólów głowy.
Wyższa satysfakcja z życia wiąże się z lepszym zdrowiem fizycznym i psychicznym.
Coroczne szczepionki przeciw grypie wiążą się z niższym ryzykiem udaru mózgu.
Szacując wiek mózgu ludzi na podstawie skanów MRI z wykorzystaniem uczenia się maszynowego określono różne czynniki ryzyka przedwczesnego starzenia się mózgu.