Liczba wyników: 5541
Informacje dostarczane dzięki zmysłowi wzroku są najważniejszym elementem ludzkiej percepcji – szacuje się, że ponad 80% wiedzy o otaczającym nas świecie dociera do mózgu właśnie poprzez ten zmysł. Dlatego „zniekształcenie widzenia” powoduje dyskomfort, prowadząc wielokrotnie do konieczności pojawienia się u specjalisty. Jedną z „przeszkód” może stanowić astygmatyzm, który należy do grupy najczęstszych wad wzroku. Na czym polega to schorzenie i dlaczego kluczowe jest jego rozpoznanie już we wczesnym etapie życia?
Od dawna wiadomo, że przedłużający się stres ma zły wpływ na nasze zdrowie, sprzyjając rozwojowi wielu chorób i to zarówno ciała, jak i duszy. Teraz japońscy badacze do listy problemów zdrowotnych wywoływanych przez stres dołączają powstawanie nowotworu.
Sadziec przerośnięty (Eupatorium perfoliatum) należy do rodziny Asteraceae. Pochodzi ze wschodniej części Ameryki Północnej i był stosowany przez Indian do leczenia gorączki różnego pochodzenia. Współcześnie używa się go głównie w medycynie homeopatycznej również do walki z gorączką oraz innych objawów infekcji wirusowych i bakteryjnych, a także do pomocy w leczeniu określonych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Ludzie otyli są znacznie bardziej niż osoby o niższej wadze narażeni na różne dolegliwości i choroby, w tym takie zagrażające życiu. Z badań wynika, że operacja bariatryczna daje największe szanse na zmniejszenie ryzyka śmierci w wyniku tych kłopotów zdrowotnych.
Co piąty Polak w ostatnim półroczu zmienił pracę, co czwarty – zmienił stanowisko. Rotacji pracowników może być więcej, bo ponad 1/3 Polaków rozważa zmianę pracy w ciągu pół roku. Co ciekawe pracodawcę częściej zmieniały kobiety, niż mężczyźni. Zmiana stanowiska częściej obejmowała natomiast mężczyzn niż kobiety.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Porty lotnicze w Polsce jeszcze nigdy nie rosły tak szybko. W ubiegłym roku przekroczyły razem magiczną granicę 40 mln pasażerów. W porównaniu z ubiegłym rokiem oznacza to, że polskie porty obsłużyły o ponad 6 mln pasażerów więcej, a wzrost w skali roku wyniósł ok. 17,7 procenta.