Liczba wyników: 6210
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Pełne i kształtne piersi to pragnienie wielu kobiet. Dla pań biust stanowi bowiem atrybut kobiecości, a jego wygląd ma duże znaczenie i wpływ na samoocenę oraz pewność siebie. Może być powodem do dumy lub przeciwnie – przyczyną kompleksów. Szansą na skorygowanie jego wyglądu jest operacja powiększania biustu. W jaki sposób bezpiecznie wykonać ten zabieg?
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Według niektórych to defekt urody, inni uważają, że dodają uroku. Należy je badać i uważnie obserwować. Znamiona, bo o nich właśnie mowa, mogą być niebezpieczne i warto poświęcić im chwilę uwagi podczas codziennej pielęgnacji, ponieważ nawet małe, pozornie wyglądające znamię, może w przyszłości przekształcić się w groźny nowotwór.
Poddają się im zarówno panie, jak i panowie. Często powodem jest niska samoocena, brak pewności siebie, kompleksy. To właśnie operacje nosów są jednymi z najtrudniejszych ze względu na ich złożoną budowę anatomiczną oraz kluczową rolę dla indywidualnego wyglądu twarzy.
Życie w zanieczyszczonym powietrzu, narażenie na smog nasila objawy stwierdzonych już chorób sercowo-naczyniowych, grozi zaburzeniami rytmu serca, wystąpieniem zawału serca, udaru mózgu, zatrzymaniem krążenia, a także prowadzi do rozwoju tych chorób, do pojawienia się miażdżycy i niewydolności krążenia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia na cukrzycę choruje na świecie 415 mln ludzi, a do roku 2035 ich liczba może wzrosnąć do 600 mln. Liczba chorych dotkniętych cukrzycą powiększa się każdego roku średnio o 2,5%. W Polsce z cukrzycą zmaga się blisko 3,5 mln osób, a przy obecnym tempie wzrostu liczba ta może przekroczyć 4 mln już w 2020 roku.
Migotanie przedsionków dotyczy na ogół osób starszych, po 65. roku życia, i nasila się z każdą dekadą – mówi prof. dr. hab. n. med. Jarosław Kaźmierczak, kardiolog, kierownik Pracowni Elektrofizjologii Klinicznej Kliniki Kardiologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, Konsultant krajowym w dziedzinie kardiologii.
Długie dni, ciepło i ładna, letnia aura skłaniają do rodzinnych spacerów, podczas których jedną z popularniejszych atrakcji jest dokarmianie ptaków. Wielu ludzi uważa, że w ten sposób pomaga zwierzętom. Prawda jest jednak taka, że takie dokarmianie nie tylko im szkodzi, ale też niesie ze sobą poważne, negatywne następstwa dla ludzi.
Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.