Liczba wyników: 2762
Porównując oferty mieszkań z rynku pierwotnego i wtórnego kupujący biorą pod uwagę kilka istotnych elementów - standard, ceny, dodatkowe koszty. Przed podjęciem decyzji warto także wiedzieć, jakie rozbieżności można napotkać w procedurach kredytowania takich nieruchomości. Dobrze jest zdawać sobie z nich sprawę, aby później uniknąć zaskoczenia. Specjaliści portalu Hiponet.pl wskazują najważniejsze z nich.
Starsze osoby z nadciśnieniem, które wypijają jedną lub dwie filiżanki kawy dziennie, mają bardziej elastyczne naczynia krwionośne, niż ludzie, którzy nie raczą się tym trunkiem w ogóle lub pijają go w większych ilościach, wynika z greckich badań.
W czasie letniego urlopu chcemy wypocząć, zrelaksować się i jak najlepiej wykorzystać promienie słoneczne. Niestety, często zamiast pięknej opalenizny, pamiątką z wakacji jest przesuszona skóra. Niekorzystnie działa na nią słońce, wiatr, kąpiele w chlorowanej lub słonej wodzie, a także… klimatyzacja.
Ryszard Kapuściński napisał kiedyś, że wiek XXI będzie stuleciem walki o wodę. Badania przeprowadzone przez Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej potwierdzają tę tezę. Pod względem zasobów wody nasz kraj plasuje się na poziomie... Egiptu. Jeśli chcemy uniknąć czarnego scenariusza zacznijmy oszczędzać wodę już dziś.
To pytanie nurtowało zmarłego niedawno gerontologa, dr. Roberta Butlera. Poszukiwaniu na nie odpowiedzi poświęcił swoje całe zawodowe życie. Wyniki jego badań publikowano w najbardziej prestiżowych magazynach z zakresu medycyny. Dzięki słynnemu lekarzowi wiemy więcej o procesie starzenia się
Dziennie tracimy około 100 włosów. Czasem jednak ta liczba rośnie. Przyczyną może być stres, hormony czy nawet niewłaściwa pielęgnacja. Bez względu na to, co jest powodem nadmiernego wypadania włosów, z problemem trzeba walczyć. Okazuje się, że jedną z najskuteczniejszych metod jest koktajl z odżywczych substancji.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
Jak wykazały badania naukowców, prowadzone pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kiedy temperatura przekracza 25 stopni C, ilość zgonów wzrasta o 30 proc. Spowodowane jest to przede wszystkim przegrzaniem organizmu, który broniąc się przed upałem wytwarza duże ilości potu, a wraz z nim wydala niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne. Uzupełnienie ich odpowiedniego poziomu w organizmie stanowi klucz do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech, pokazują, że żelazo jest niezbędne organizmowi do przetrwania, ale jego zbyt wysokie ilości mogą być szkodliwe i prowadzić nawet do niewydolności organów. Naukowcy z Europejskiego Laboratorium Biologii Molekularnej (EMBL) w Heidelbergu odkryli, że białka regulujące poziom żelaza (IRP) są niezbędne komórce do przeżycia, ponieważ dbają o zachowanie prawidłowego bilansu żelaza. W szczególności białka IRP odgrywają zasadniczą rolę w zapewnieniu prawidłowej pracy mitochondriów - energetycznej maszynowni komórki. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism.