Liczba wyników: 10167
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Najlepsze tętno do spalania tłuszczu jest różne u różnych i często nie odpowiada "strefie spalania tłuszczu" na komercyjnych maszynach do ćwiczeń, mówią eksperci z Icahn School of Medicine w Mount Sinai.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Zidentyfikowano szlaki nerwowe w mózgu, które wpływają na zachowania termoregulacyjne. Za pomocą takich zachowań z kolei wszystkie zwierzęta, także ludzie, regulują temperaturę ciała w odpowiedzi na zmiany w środowisku. Okazuje się, że ważnym elementem całego procesu są emocje.
Lato 2022 roku było najcieplejszym sezonem w historii Europy i cechowało się intensywną serią rekordowych fal upałów, susz i pożarów lasów. Podczas gdy Eurostat odnotował już niezwykle wysoką nadwyżkę śmiertelności w tym okresie, dokładne dane nie były znane. Teraz Institute for Global Health (ISGlobal) w Barcelonie podał, że w związku z ubiegłorocznymi upałami życie straciło ponad 61 tysięcy Europejczyków.
Ludzie, których krewny pierwszego stopnia cierpiał na chorobę Alzheimera, gorzej radzą sobie z pewnymi zadaniami poznawczymi w porównaniu do osób bez takiej historii rodzinnej. Zaburzenia te są nasilone w przypadku cukrzycy lub określonych wariantów apolipoproteiny E (gen APOE) powiązanych z Alzheimerem.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Słuchanie muzyki i picie kawy to codzienne przyjemności, które mogą wpływać na aktywność mózgu człowieka tak, że poprawią wydajność poznawczą, w tym w zadaniach wymagających koncentracji i pamięci.
Nasilona „konsumpcja" muzyki w ciągu ostatniego stulecia sprawiła, że to, czego słuchasz stało się ważnym elementem osobowości, a także elementem tożsamości grup społecznych i kulturowych. Dla wielu ludzi też ich samoocena ma związek z preferencjami muzycznymi. Być może niechętnie przyznalibyśmy się do tego, że nasz gust muzyczny zmienia się, gdy się starzejemy.