Liczba wyników: 5036
Informacje dostarczane dzięki zmysłowi wzroku są najważniejszym elementem ludzkiej percepcji – szacuje się, że ponad 80% wiedzy o otaczającym nas świecie dociera do mózgu właśnie poprzez ten zmysł. Dlatego „zniekształcenie widzenia” powoduje dyskomfort, prowadząc wielokrotnie do konieczności pojawienia się u specjalisty. Jedną z „przeszkód” może stanowić astygmatyzm, który należy do grupy najczęstszych wad wzroku. Na czym polega to schorzenie i dlaczego kluczowe jest jego rozpoznanie już we wczesnym etapie życia?
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Ludzie otyli są znacznie bardziej niż osoby o niższej wadze narażeni na różne dolegliwości i choroby, w tym takie zagrażające życiu. Z badań wynika, że operacja bariatryczna daje największe szanse na zmniejszenie ryzyka śmierci w wyniku tych kłopotów zdrowotnych.
Kasze nie tylko urozmaicają i wzbogacają nasz jadłospis o różne smaki, ale także dostarczają porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Zniechęceni niepowodzeniami w realizowaniu noworocznych postanowień coraz częściej z nich rezygnujemy i od razu poddajemy się walkowerem. Dlaczego nie udaje się ich spełnić? Bo zwykle chcemy osiągnąć zbyt dużo i zbyt szybko. Efekty? Podobne jak w przypadku nierozsądnego odchudzania i bolesnego efektu jo-jo. Zamiast porywać się z motyką na słońce lepiej… złe nawyki zmieniać w dobre małymi kroczkami. Oto 12 kroków, które w ciągu 12 miesięcy pozwolą nam zacząć prowadzić zdrowy styl życia.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Dla uczonych nie ma tematów tabu. Właśnie zajeli się analizą sposobu formowania się gazów w jelitach - wynaleźli kapsułkę, która pozwoli na monitorowanie procesu kształtowania się gazów.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia