Liczba wyników: 7801
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Obecnie wielu ludzi cieszy się dłuższym i zdrowszym życiem, zaś obowiązujący wiek emerytalny stanowi wyzwanie zarówno dla polityków, jak i dla emerytów. W nowym badaniu sprawdzono, na ile istnieje możliwość podwyższenia wieku emerytalnego, biorąc pod uwagę związek między oczekiwaną długością życia zawodowego a aspektami zdrowotnymi istotnymi dla zdolności do pracy europejskich kobiet i mężczyzn.
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło okres 2021-2030 Dekadą Zdrowego Starzenia się (Decade of Healthy Ageing).
Korzyści płynące z ćwiczeń są szeroko znane, ale teraz odkryto, że aktywność fizyczna może pomóc w walce z depresją u seniorów dzięki stymulowaniu wytwarzanych przez mięśnie „wzmacniaczy" nastroju.
Dłuższe przebywanie w środowisku o wysokim poziomie zanieczyszczeń powietrza w ma związek z częstszymi hospitalizacjami z powodu zapalenia płuc u osób w wieku powyżej 65 lat.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Medycy starali się ustalić, dlaczego z wiekiem stajemy się bardziej podatni na choroby serca. Ludzki organizm, zwłaszcza serce, jest zależny od mitochondriów, części komórek odpowiedzialnej za wytwarzanie energii potrzebnej do utrzymania funkcji narządów. Znajdujące się wewnątrz mitochondriów białko Sesn2 odgrywa kluczową rolę w ochronie serca przed stresem.
Zaledwie około 12 minut ostrego wysiłku krążeniowo-oddechowego wpływa na ponad 80 proc. metabolitów, w tym przydaje kardiometabolicznych korzyści.
Dowody na szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie mózgu są jasne, teraz jednak eksperci wskazali trzy kluczowe okresy w życiu, w których skutki alkoholu prawdopodobnie będą najsilniejsze.