Liczba wyników: 12006
Szczepienia przed podróżą – co, kiedy i dlaczego warto? Kilkudniowy wyjazd do europejskiej stolicy czy piesza wędrówka po tropikalnych lasach? Lokalne specjały kulinarne, kuchnia uliczna, albo posiłki w hotelowej restauracji? Seria biznesowych spotkań, skrupulatnie zaplanowany urlop czy okazja last minute? Na to, jak powinniśmy przygotować się do zagranicznego wyjazdu, wpływa wiele czynników. Dotyczy to również profilaktyki zdrowotnej przed podróżą, którą powinniśmy zawsze dopasować do charakteru wyjazdu i planowanych aktywności.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
„Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń", powiedziała niegdyś Eleanor Roosevelt. Wszystko zaczyna się w głowie - od tworzenia planów i oceny możliwości ich realizacji, a więc u podstaw powodzenia leży wiara we własne siły. Warto zadbać o „higienę" swoich myśli, bo to właśnie one kierują nas w dobra lub złą stronę. Jeśli jakieś z poniższych sześciu zdań pojawiają się w głowie, postaraj się je jak najszybciej zastąpić mniej destrukcyjnymi.
Hałas to jeden z najbardziej uciążliwych i przewlekłych problemów cywilizacyjnych współczesnego świata. Zjawisko na tyle zakorzeniło się już w dzisiejszych społeczeństwach, że nierzadko pozostaje wręcz niezauważane w codziennym życiu. To, co widać, to skutki niewidzialnego zagrożenia, które odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. O hałasie w miastach warto mówić głośno. Zwłaszcza, gdy nadarza się ku temu taka okazja – 25 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem.
Zimą często zapominamy o prawidłowym dbaniu o stopy, te zaś, uwięzione w ciasnych skarpetkach i schowane przed światem w zabudowanych butach, permanentnie narażone są na opuchnięcia, niedotlenienie i przesuszenie. Zanim pierwsze wiosenne temperatury pozwolą na sandałki, klapki czy koturny, warto zatroszczyć się o ich prezencję. Pielęgnacja stóp nie musi być ani bardzo kosztowna, ani szczególnie skomplikowana. Możemy wybrać zarówno profesjonalne zabiegi na stopy w salonach SPA, jak i zadbać o nie w domowych czterech ścianach.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Okres urlopowy trwa. I mimo faktu, iż rynek turystyczny w naszym kraju prężnie się rozwijał w ostatnich latach, Polacy zaś chętnie korzystają z ofert biur podróży, co roku słyszymy o niezadowolonych lub oszukanych wczasowiczach Dlatego też Europejskie Centrum Konsumenckie w formie podręcznego "Dekalogu mądrego konsumenta przed urlopem" podpowiada konsumentom-turystom, na co warto zwrócić uwagę wybierając się na zagraniczną wycieczkę, wypoczywając w kurorcie, czy w przypadku problemów na lotnisku.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Lato to okres, w którym nasza skóra i włosy są szczególnie narażone na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Promieniowanie słoneczne, morska czy chlorowana woda a także suche powietrze stanowią prawdziwe zagrożenie dla cery. Często nie jesteśmy w stanie uniknąć kontaktu z tymi czynnikami bo przecież jak tu sobie odmówić plażowania czy kąpieli w morzu? Warto jednak mieć na uwadze to, co niekorzystnie letnią porą wpływa na cerę i strać się dbać o nią w sposób szczególny.