Liczba wyników: 3126
Problem porzucanych zwierząt w sezonie urlopowym co roku wraca jak bumerang. I chociaż sposobów na rozwiązanie tej kłopotliwej sytuacji jest wiele, to efekt co roku jest taki sam: schroniska pękają w szwach a po ulicach błąkają się bezdomne zwierzęta. Niechlubne statystyki można jednak poprawić. Internet pomaga znaleźć znacznie lepsze rozwiązania niż pozostawienie zwierzaka samemu sobie, czy "podrzucenie" pod bramę schroniska.
Jak nowe technologie mogą nam pomóc w zarządzaniu czasem? Aby twórczo działać, pracować oraz rozwijać się, trzeba pamiętać szczególnie o czasie wolnym i to właśnie z niego czerpać energię.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Rozpoczynają się wakacje i sezon urlopowy - to czas swobody, beztroski, wypoczynku i relaksu. Niemniej jednak jest to również czas wielu zagrożeń. Uciążliwe upały, wysiłek fizyczny, nagły stres czy szok temperaturowy po zetknięciu z zimną wodą mogą wywołać zatrzymanie akcji serca.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Bogaty asortyment sklepów online, możliwość zakupu towaru z dowolnego kraju na świecie oraz oferty kipiące od wszelkiego rodzaju zniżek i promocji sprawiają, że często decyzję o zakupie podejmujemy pod wpływem impulsu. Aby z pełną świadomością kupować przez Internet powinniśmy wiedzieć również, jak postępować w przypadku, gdy dany towar nie jest taki jak sobie wyobrażaliśmy oraz co i w jakim terminie możemy zwrócić.
Producenci telefonów komórkowych prześcigają się w ofertach aparatów dedykowanych osobom starszym. Ale czy takie technologiczne nowinki rzeczywiście spełniają oczekiwania tej grupy konsumentów? Postanowiliśmy zapytać o to samych zainteresowanych.