Liczba wyników: 6780
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Przeprowadzono symulację wpływu zmian klimatu na rozmieszczenie dwóch wiodących alergenów - pyłków dębu i ambrozji - w różnych stanach USA. Jak się okazuje, zmiany klimatyczne mogą sprzyjać nasileniu objawów alergii.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Nowe badanie pokazuje, że dieta zawierająca dużo soli może sprzyjać nasileniu poziomu stresu.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Słabi kierowcy częściowo mogą obwiniać swoje geny za kiepskie umiejętności prowadzenia samochodu, mówią neurolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine.