Liczba wyników: 2709
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
W dniach od 12 do 24 marca odbędzie się XXIV edycja ogólnopolskiej akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukacji na temat ryzyka związanego z wirusowym zapaleniem wątroby typu A (WZW A) i typu B (WZW B) a także upowszechnianie wiedzy o szczepieniach ochronnych, jako skutecznej profilaktykce tych chorób.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Amerykańskie grupy pro-life wzywają do bojkotu spożywczego giganta PepsiCo ze względu na jego na partnerstwo z Senomyx, firmą biotechnologiczną, która wykorzystała komórki abortowanych płodów do badań i opracowania syntetycznych polepszaczy smakowych.
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Nowe amerykańskie badanie pokazuje zależność między stosowaniem pewnych leków wydawanych z przepisu lekarza a zwiększonym ryzykiem zgonu. Autorzy zaprezentowanego w czasopiśmie British Medical Journal (BMJ) Open badania podkreślają, jak ważne jest, by nie popaść w uzależnienie od leków nasennych używanych do zwalczania bezsenności.
Umiejętność przewidywania pomaga czynić plany i sprawować kontrolę nad życiem. Niemniej jednak antycypowanie zdarzeń w może także przyczyniać się do powiększenia poziomu stresu związanego z zwiększonym ryzykiem chorób charakterystycznych dla okresu starzenia się.
Próchnica to problem ponad 90 proc. Polaków. Jest wywoływana przez bakterie przetwarzające resztki jedzenia na kwasy, które osłabiają szkliwo doprowadzając do powstawania ubytków. Na zmiany próchnicze szczególnie narażone są przestrzenie między zębami, które trudno się czyści pomocą szczoteczki. Można to zrobić tylko za pomocą nici dentystycznych. Ale Polacy nie nitkują zębów.
Zadbanie o starzejącą się populację pozostaje wyzwaniem dla Europy. Międzynarodowy zespół naukowców, którego prace są finansowane ze środków unijnych, opublikował nowy raport z badań opisujący często pomijane zawiłości niefarmakologicznej opieki paliatywnej nad osobami starszymi.