Liczba wyników: 10167
Opracowano nowy sposób identyfikacji pacjentów zagrożonych nieregularnym biciem serca, czyli migotaniem przedsionków.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Osoby, które nigdy nie doświadczyły straty bliskiej osoby, są przekonane, że proces żałoby ma o wiele bardziej destrukcyjny i niszczycielski wpływ w porównaniu do tych, którzy faktycznie stracili kiedyś kogoś bliskiego.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Wielu ludzi zmaga się z poważnym zmęczeniem psychicznym, które określa się jako „spowolnienie" lub „zamglenie umysłu". Jak się okazuje, wpływ na to może mieć stan zapalny - negatywnie oddziałuje na gotowość mózgu do osiągnięcia i utrzymania stanu czujności.
Codziennie przyjmowana tabletka łącząca leki na nadciśnienie i obniżenie poziomu cholesterolu, wraz z dodatkiem dawki kwasu acetylosalicylowego, zmniejsza liczbę przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Utrzymujące się ekstremalne upały mogą nasilić osłabienie funkcji poznawczych wśród wrażliwych grup, w tym ludzi starszych i biedniejszych.