Liczba wyników: 12908
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Regularna praktyka jogi może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze u osób w wieku średnim z prawidłową masą ciała i sprzyjać utracie wagi u ludzi z nadmiarem kilogramów.
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Osoby dorosłe z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD) są prawie trzy razy bardziej narażone na demencję niż ludzie bez tego zaburzenia.
Wielu ludzi nie sypia dostatecznie długo, szczególnie w krajach rozwiniętych niektórzy śpią zaledwie pięć do sześciu godzin na dobę zamiast zalecanych siedmiu do ośmiu.
Na Uniwersytecie w Granadzie określono optymalną liczbę kroków, przy której większość ludzi zyskuje najznaczniejsze korzyści. Pokazano też, że tempo, w jakim się chodzi, może przydać określonych profitów dla zdrowia.
U pacjentów z cukrzycą, których naturalna zdolność gojenia się ran jest upośledzona, cały proces przebiega znacznie wolniej. To z kolei może powodować poważne infekcje skutkujące bolesnymi konsekwencjami, takimi jak amputacja kończyny. Teraz na Narodowym Uniwersytecie w Singapurze opracowano magnetyczny żel, który może przyspieszyć gojenie się ran cukrzycowych, zmniejszyć częstość nawrotów i osłabić ryzyko amputacji.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Wahania ciśnienia krwi mogą zwiększać ryzyko demencji i problemów naczyniowych u osób starszych, ostrzegają australijscy medycy.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.