Liczba wyników: 12904
Utrata słuchu jest czwartą na świecie najczęstszą przyczyną przeżywania długich lat w niepełnosprawności. Problemy ze słyszeniem nasilają szereg powikłań psychicznych, fizycznych i społecznych. Ponieważ ponad 90 proc. ubytków słuchu ma związek z wiekiem, obciążenie nimi szczególnie zwiększa się w starzejących się społeczeństwach.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Mieszanka miodu i octu, znana również jako oksymel, od dawna jest stosowana jako środek leczniczy w medycynie tradycyjnej, teraz zaś naukowcy ustalili, że taka kombinacja może być wykorzystywana w leczeniu ran.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Sztuczna inteligencja może przewidzieć nagłą śmierć sercową, a być może nawet uwzględnić ryzyko dla zapobiegnięcia przyszłej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Stres w pracy i zaburzenia snu wiążą się z trzykrotnie wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u pracowników z nadciśnieniem tętniczym.
Poprawa elastyczności w pracy może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. W miejscach pracy, w których wdrożono działania mające na celu zmniejszenie konfliktu między zaangażowaniem zawodowym i życiem osobistym czy rodzinnym, u pracowników o wyższym wyjściowym ryzyku kardiometabolicznym, szczególnie w starszym wieku, zagrożenie chorobami układu krążenia istotnie się zmniejszyło.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.