Liczba wyników: 5710
Urazowe uszkodzenie mózgu (Traumatic brain injury, TBI), np. wstrząs mózgu, może zwiększyć ryzyko demencji.
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Mogłoby się wydawać, że mięśnie nie mają zbyt wiele wspólnego z nowotworami, tymczasem okazuje się, że pacjentki z większą tkanką mięśniową mają większe szanse na przeżycie raka piersi.
Twoje nawyki związane z jedzeniem mają wpływ na wagę. I nie chodzi jedynie o rodzaj posiłków, ale o pory ich jedzenia, czy inne przyzwyczajenia. Być może nieświadomie sabotujesz wysiłki utraty wadze, sprawdź, co może mieć na to wpływ.
Aktywność fizyczna ma niezwykłą moc leczniczą, pomaga osłabić niepokój i zmniejszyć wiele objawów zaburzeń psychicznych. Okazuje się, że pozwala też zwiększyć poczucie szczęścia i zadowolenia z życia.
Oczar wirginjski to kwitnący krzew, który rośnie w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Tradycyjnie jest stosowany jako środek do pielęgnacji twarzy, leczenia egzemy, hemoroidów i powstrzymywania krwawienia.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami