Liczba wyników: 3773
Najdroższe „jajko” zostało kupione za 18,5 mln dolarów – mowa jednak nie o jajku od złotej kury a o złotym, wysadzanym drogocennymi kamieniami Jaju Fabergé pochodzącym z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. „Prawdziwe” jajka pczywiście nie są tak kosztowne, za to bardziej przydają się na co dzień. Szczególne znaczenie zyskują w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i stanowią obowiązkowy punkt menu świątecznego śniadania.
Produkty bezglutenowe od kilku lat robią zawrotną karierę, a moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. W mediach co jakiś czas przetacza się dyskusja na ten temat, powstają setki blogów kulinarnych dotyczących takiej kuchni, a w pismach lifestylowych przekonują, że dzięki temu wszyscy będziemy zdrowsi.
Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Rocznie na świecie udar mózgu dotyka około 15 milionów osób. To jedna z najczęściej występujących przyczyn śmierci oraz niepełnosprawności psychofizycznej. Konsekwencje udaru mózgu można jednak ograniczyć, a nawet odwrócić, dzięki natychmiast podjętej rehabilitacji.
Rozmowa z pisarką Izabelą Pietrzyk - o samotnych ryczących czterdziestkach, życzliwej choć odmiennej Rosji, życiowym optymizmie i szampańskim nastroju.
W 2035 roku na cukrzycę będzie chorowało 592 miliony ludzi. Zagrożenie przyjęło rozmiary „epidemii".
W starożytności uchodziły za oznakę mocy kapłanów, niepokój i lęk wzbudzają jeszcze nawet w czasach nowożytnych, gdy znamy już ich przyczynę i naturę. Zaćmienia Słońca. Obecnie powodują zaciekawienie i wyganiają na zewnątrz zarówno amatorów rzadkich zjawisk, jak i pasjonatów astronomii czy fotografii.
Dziś obchodzimy Europejski Dzień Mózgu. To doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na problem udaru mózgu, który rocznie na świecie dotyka około 15 mln osób. W leczeniu tej choroby liczy się przed wszystkim czas – szybkie postawienie diagnozy ma wpływ dalsze leczenie. Konsekwencje tego schorzenia można zmniejszyć czy nawet odwrócić – warunkiem jest podjęcie natychmiastowej rehabilitacji.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami