Liczba wyników: 3995
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
W miejscu pracy może dojść do różnych nagłych, niebezpiecznych sytuacji, które zagrażają zdrowiu, a czasem nawet życiu pracownika. Kiedy osoba poszkodowana w wypadku może liczyć na odszkodowanie i jak się o nie ubiegać?
Co roku rośnie liczba spraw związanych z popełnianymi przez lekarzy błędów. Wynika to przede wszystkim z rosnącej świadomości pacjentów o przysługujących im prawach w zakresie ubiegania się o odszkodowanie. Stowarzyszenie Primum Non Nocere szacuje, że rocznie w Polsce dochodzi do 20-30 tysięcy błędów spowodowanych przez medyków.
Badanie krwi pozwoli na ujawnienie zapisanego w genach „biologicznego wieku" i oszacowanie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
Oddziały Muzeum Podlaskiego w Białymstoku przygotowały z myślą o seniorach cykl spotkań, na których przybliżają swoje wystawy i zbiory. Dniem spotkań jest środa, a opłata za bilet to symboliczna złotówka.
zeszłym roku doszło do ponad 34 970 tysięcy wypadków drogowych. Wśród nich są także te, które wydarzyły się na przejazdach kolejowych. Faktem jest, że stanowią one stosunkowo niewielki odsetek wypadków, ale ich skutki zawsze są tragiczne. Liczba ofiar przypadająca na pojedynczy wypadek jest kilkukrotnie wyższa.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.