Liczba wyników: 3720
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.
Nareszcie nadszedł! Upragniony odpoczynek, długo wyczekiwany urlop staje się rzeczywistością. W euforii planujemy wyjazd, wybieramy ofertę, pakujemy walizki. W ferworze przygotowań pamiętajmy koniecznie o zabraniu podróżnej apteczki. Starannie skompletujmy wakacyjny niezbędnik, który zapewni nam urlop bez niespodzianek. Co powinno się znaleźć w naszej wyjazdowej apteczce?
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Większość współczesnych kobiet łączy pracę zawodową z obowiązkami domowymi i w codziennym zgiełku zapomina o swoim zdrowiu. Panie odwiedzają lekarza zwykle z konieczności. To błąd. Warto znaleźć czas na "przegląd techniczny" organizmu i zatroszczyć się o siebie. Jakie badania profilaktyczne powinna wykonać świadoma kobieta, podpowiada lek. med. Agnieszka Motyl – kierownik ds. jakości medycznej z Centrum Medicover.
Ludzie nieświadomi podwyższonego poziom cukru we krwi raczej nie dokonują zmian w stylu życia, które mogłyby zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Dlaczego lubimy wypoczywać na wyspach? Odpowiedź wydaje się prosta, szczególnie dla tych, którzy na co dzień mieszkają na kontynencie i wyspa dla nich to idealna przestrzeń na oderwanie się od codzienności. Zewsząd otoczona morzem, pełna zatoczek, plaż pozwala się wyciszyć i zregenerować. Wśród najpopularniejszych wysp znajdują się włoskie Sycylia i Sardynia.
Próchnica jest bardzo powszechnym problemem nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, pomimo dużej świadomości i postępu technologicznego. Choroba próchnicowa dotyczy ludzi w każdym wieku, może pojawiać się w pierwszym czy drugim roku życia, ale również w sytuacji, kiedy pacjentowi został już zaledwie jeden ząb. Jednak największe spustoszenie i najtrudniejsze do pokonania następstwa próchnicy dotyczą ludzi młodych.
Kapusta jest popularnym produktem naszych kuchni, bo stanowi składnik wielu potraw z polskiego menu, jest niezbędna do przygotowania gołąbków, bigosu, wielu surówek, rodzaju farszu do pierogów, etc. Warzywo ma jednak rozmaite zastosowania.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.