Liczba wyników: 9239
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Ostatnio gorąco debatowano na temat tego, czy trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) jest odpowiednią formą ćwiczeń dla przeciętnego człowieka. Teraz uczeni z UBC Okanagan przekonują, że nie ma nad czym debatować - ćwiczenia interwałowe, jeśli są odpowiednio stosowane, mogą stanowić dobry element zestawu treningowego.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, może uszkodzić serce nawet bez bezpośredniego zakażania tkanki tego organu.
Amerykanie w średnim wieku (45-65 lat) częściej zmagają się z samotnością niż ich rówieśnicy z Europy.
Uważność pozwala na osłabienie objawów stresu pourazowego u osób, które przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia (NZK).
Niektórzy pacjenci odczuwają wstyd, niepokój lub strach bezpośrednio przed wizytą u lekarza, co wywołuje u nich napięcie. Jednak jeśli będą potrafili się zrelaksować i uspokoić, prawdopodobnie zwrócą większą uwagę na komunikaty zdrowotne i lepiej je zrozumieją, radzą badacze z Uniwersytetu Michigan.
Na Uniwersytecie w Liège odkryto, że śpiące ciało reaguje na świat zewnętrzny, co wyjaśnia, w jaki sposób niektóre informacje z otoczenia mogą wpływać na jakość snu.
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami