Liczba wyników: 6796
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Zdarza się, że zaczyna boleć cię głowa z powodu zapachu perfum pani, która siedzi obok? A może woń środków czyszczących w pracy powodują swędzenie w nosie? Jeśli masz objawy wywoływane przez codzienne zapachy, nie musi to oznaczać, że jesteś uczulony/a, możesz raczej mieć nietolerancję chemiczną.
Osoby ze zdrowszymi dziąsłami mają niższe ciśnienie krwi i lepiej reagują na leki obniżające ciśnienie krwi w porównaniu z tymi, którzy zmagają się z chorobami dziąseł.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Poczucie sensu i odpowiedniego życiowego kierunku wiąże się z dłuższym życiem i mniejszym obciążeniem chorobami, niepełnosprawnością i/lub zaburzeniem funkcji poznawczych.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby