Liczba wyników: 2709
Ministerstwo Zdrowia oraz Rzecznik Praw Pacjenta proszą pacjentów o zgłaszanie przypadków odmowy leczenia stosowanego w chemioterapii do Biura Rzecznika Praw Pacjenta.
Każdy moment jest dobry na rzucanie palenia. Pozbycie się nałogu polepsza samopoczucie, wygląd i pozwala uchronić się przed rożnymi dolegliwościami. Aby zwiększyć motywację do walki z nałogiem, warto uświadomić sobie związane z tym korzyści. Im bardziej konkretne dane, tym bardziej sprecyzowany cel i rozumienie zyskanego dzięki wysiłkowi dobra.
W kwietniu na terenie całej Polski odbędą się „Dni Dobrych Nawyków” – bezpłatne konsultacje lekarzy urologów, realizowane w ramach programu „Zentiva – zmieniamy przyzwyczajenia”. Pacjenci po raz kolejny mają okazję skonsultować bezpłatnie swoje problemy ze strony układu moczowo-płciowego ze specjalistą.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Podatność kobiet na choroby zapalne jest związana z estrogenem, hormonem żeńskim. Badania pokazują, że istnieje związek między poziomem estrogenów i chorobami zapalnymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Europejscy naukowcy dokonali ogromnego przełomu w opracowywaniu testu diagnostycznego na nowotwór złośliwy przełyku, który ma doprowadzić do postępów w diagnostyce i leczeniu tego schorzenia.