Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania produkty o du�ej zawarto�ci �elaza

Liczba wyników: 2808

  • Infekcje intymne u kobiet w wieku menopauzalnym [© Darren Baker - Fotolia.com]

    Infekcje intymne u kobiet w wieku menopauzalnym

    2011-07-06

    Klimakterium to fizjologiczny i naturalny etap w życiu każdej kobiety. U podstaw tego procesu leży osłabienie czynności rozrodczej jajników. Określany zamiennie przekwitaniem, może mieć różną długość i trwa nawet do 10 lat po ostatniej miesiączce. Natomiast menopauza oznacza ostatnią miesiączkę w życiu kobiety, która w naszej strefie klimatycznej przypada między 45 a 55 rokiem życia. Klimakterium można podzielić na okres premenopauzalny, czyli okres poprzedzający wystąpienie ostatniej miesiączki, okres okołomenopauzalny z ostatnim krwawieniem miesięcznym oraz okres postmenopauzalny.

    Tagi: Infekcje intymnemenopauzaprobiotyki

  • Okulary bez filtra UV szkodzą bardziej niż ich brak [© Roman Milert - Fotolia.com]

    Okulary bez filtra UV szkodzą bardziej niż ich brak

    2011-07-04

    Nosząc okulary przeciwsłoneczne bez odpowiedniego filtra, można sobie zaszkodzić bardziej niż nie zakładając ich wcale. Przyciemnione szkła powodują rozszerzanie źrenicy, przez co do wnętrza oka dostaje się więcej niebezpiecznych promieni, których nic nie blokuje – przestrzega dr Iwona Filipecka z Kliniki Okulus.

    Tagi: okularyUVfiltroczywzrok

  • Wakacje bez konserwantów [© Pavel Losevsky - Fotolia.com]

    Wakacje bez konserwantów

    2011-07-02

    Lato to najprzyjemniejsza pora roku, okres urlopów i wypoczynku. Korzystając ze sprzyjającej aury spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, jesteśmy bardziej aktywni fizycznie, jemy więcej świeżych warzyw i owoców, i – co najważniejsze – nareszcie mamy trochę czasu dla siebie i swoich bliskich! Lato sprzyja refleksji nad zdrowiem i żywieniowymi zwyczajami.

    Tagi: konserwantykonserwowanie żywnościprodukty spożywczewędlinysokinabiałpieczywo

  • Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem [© nool - Fotolia.com]

    Bezpieczeństwo żywności pod szczególnym nadzorem

    2011-06-29

    Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.

    Tagi: EHECbakterie e. coliprodukty spożywczewarzywahigienabezpieczeństwo żywności

  • Internetowe księgarnie coraz bardziej popularne [© Mitarart - Fotolia.com]

    Internetowe księgarnie coraz bardziej popularne

    2011-06-28

    Kupujemy coraz więcej literatury i płyt bez wychodzenia z domu - to wniosek z badania rynku przeprowadzonego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W latach 2006-2009 wartość zakupów książek przez Internet zwiększyła się z 99 do ponad 225 mln zł, co oznacza wzrost o ponad 127 proc. Sprzedaż muzyki na nośnikach tradycyjnych z 22 do niemal 50 mln zł. W obu przypadkach największy wzrost miał miejsce w 2007 roku.

    Tagi: internetksięgarniaksiążkipłyty

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie [© Igor Sinitsyn - Fotolia.com]

    Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    2011-06-28

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

    Tagi: otrębyotręby owsianebłonnikkulinaria

  • Lżejsza dieta na lato [© Pshenichka - Fotolia.com]

    ejsza dieta na lato

    2011-06-26

    Lato stwarza nam możliwości odkrycia bardzo dużej ilości zamienników, które można z powodzeniem wcielić do swojej diety. Jeśli chcesz zadbać o siebie, a w swojej diecie odkrywasz zbyt dużą ilość zjadanego tłuszczu, istnieje kilka łatwych rozwiązań, które pomogą go ograniczyć. Nie oznacza to z rezygnacji z przyjemności, które niesie za sobą smaczne jedzenie.

    Tagi: odchudzaniedietalatogrillwarzywabłonnik

  • Profilaktyka osteoporozy - powiedz stop kruchym kościom [©  falkjohann - Fotolia.com]

    Profilaktyka osteoporozy - powiedz stop kruchym kościom

    2011-06-16

    Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.

    Tagi: osteoporozaprofilaktykasojaaktywność fizycznawapń

  • Pielęgnacja skóry starzejącej się w różnym wieku [© Yuri Arcurs - Fotolia.com]

    Pielęgnacja skóry starzejącej się w różnym wieku

    2011-06-09

    Program pielęgnacji skóry starzejącej się powinien być dostosowany do jej indywidualnych potrzeb, różnych w kolejnych dekadach życia. Zrozumienie procesów fizjologicznych zachodzących w skórze w poszczególnych okresach umożliwia opracowanie zasad pielęgnacji, które zmieniają się wraz z wiekiem.

    Tagi: skóra dojrzałazmarszczkiwiotczenie skórymedycyna estetycznaprzebarwienia

  • E.coli - czyste ręce i czyste sumienie [© scienceandart - Fotolia.com]

    E.coli - czyste ręce i czyste sumienie

    2011-06-08

    Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.

    Tagi: bakteriabakterie e.colie. colizatrucieprofilaktyka