Liczba wyników: 9245
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Ludzie pochodzący z różnych kultur wykazują zarówno podobieństwa, jak i różnice w sposobie oceniania swojego ciała, odczuwania presji społeczno-kulturowej i przyswajania ideałów szczupłej sylwetki.
Wyniki rutynowych badań krwi mogą być wykorzystane do przyspieszenia diagnozy raka u osób z bólem brzucha lub wzdęciami.
W naszej kulturze rzadko kto chodzi po domu w butach. W niektórych krajach jest to jednak standard. Okazuje się, że ma to swoje zalety - chodzenie po domu boso, w skarpetkach lub luźnych kapciach może sprzyjać upadkom wśród osób starszych.
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej narażone na rozwój chorób takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona niż ludzie z niską ilością tłuszczu w tych obszarach. Co więcej, osoby o dużej sile mięśni były mniej zagrożone rozwojem wspomnianych chorób niż ludzie o słabej sile mięśni.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Kiedy ludzie starsi upadają w mieszkaniu, liczy się każda sekunda - zwłaszcza gdy są sami. Eksperci opracowują systemy, które ułatwią wykrywanie wypadku i przekażą informację odpowiednim służbom.
Im ciężej nasz mózg wysila się w pracy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem w późniejszym życiu.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami