Liczba wyników: 3551
Nazywa sie podobnie jak wypijany ranem napój kofeinowy, ale jest ekstraktem z zupełnie innej rośliny. Kava kava może być pomocna przy zaburzeniach lękowych.
Niemal 40 proc. pacjentów cierpiących na chroniczny ból pleców mogłoby być skutecznie leczonych antybiotykami, uważają duńscy naukowcy.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
105-latka z Teksasu wyjaśnia z czego z menu nie należy rezygnować, by cieszyć się długim zdrowym życiem. Jej rekomendacja jest dość zaskakująca...
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Zdrowa dieta wpływa na wygląd i może być świetnym „kosmetykiem" przeciwstarzeniowym. Odpowiedni sposób odżywiania się pomaga walczyć z upływem czasu widocznym na skórze. Określone składniki odżywcze opóźniają uwidacznianie na twarzy skutków procesu starzenia się.
Jak informują uczeni z Uniwersytetu Islandii w Reykjaviku, wyniki ich badań sugerują, że istnieje związek pomiędzy kłopotami ze snem a rozwojem raka prostaty.
Dla około dwóch trzecich badanych pacjentów chorych na astmę i POChP najbardziej wiarygodnym źródłem informacji dotyczącym stosowanej przez nich terapii jest specjalista pulmonolog lub lekarz POZ. Na lekarzy, jako najbardziej zaufaną grupę, wskazują częściej osoby po 40 roku życia. Wśród osób cieszących się zaufaniem pacjentów są również farmaceuci, chociaż ich wskazuje już tylko co trzeci badany. Jaką jeszcze rolę odgrywa lekarz i współpraca z pacjentem w procesie leczenia i jakie są uwarunkowania jego skuteczności?
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.