Liczba wyników: 10435
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Większa aktywność społeczna osób w wieku 50-60 lat pozwala na zmniejszenie u nich ryzyka demencji w późniejszym wieku.
Wstrząśnienie mózgu w relatywnie wczesnym etapie życia (w wieku dwudziestu kilku lat) przekłada się na słabsze wyniki w testach umiejętności myślenia i pamięci kilkadziesiąt lat później.
Na nasze procesy decyzyjne wpływ ma dopamina, neuroprzekaźnik, który odpowiada m. in. za funkcjonowanie układu nerwowego, hormonalnego i pokarmowego.
Na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej odkryto, że ryzyko wystąpienia chorób psychicznych w latach poprzedzających rozwój stwardnienia rozsianego jest prawie dwukrotnie większe niż wśród ludzi bez tej choroby.
Kiedy jesteśmy w długotrwałym związku, możemy w końcu uznawać współmałżonka czy partnera za „coś oczywistego" i zapomnieć o okazaniu wdzięczności i doceniania go. Pracownicy Uniwersytetu Illinois przekonują jednak, że wcale nie musi tak pozostać.
Badania prowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Warwick ujawniły silny związek między dostrzeganiem duchowego wymiaru nauki a pozytywnym samopoczuciem. Oznacza to podobne korzyści do tych kojarzonych z religią.
Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami