Liczba wyników: 3023
Pod koniec roku 2011 z bankowości internetowej aktywnie korzystało ponad 10 milionów Polaków – wynika z szóstej edycji raportu NetB@nk przygotowanego przez Związek Banków Polskich. To najlepszy wynik polskiej e-bankowości w historii. Jednak bardzo dobre wyniki odnotowano nie tylko w Internecie, rekordy bije bowiem technologia zbliżeniowa. Liczba kart w tej technologii wzrosła w ciągu minionego roku o 370 procent.
Badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie Diabetes Care, wykazało związek między cukrzycą a chorobą Parkinsona. Ani opisywany raport, ani wcześniejsze nie dowodzą, że cukrzyca zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, niemniej jednak badacze sądzą, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż u podstaw tych chorób leżą podobne przyczyny.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Do 2030 roku w Polsce 8,5 mln osób (23,8 % populacji) osiągnie wiek powyżej 65 lat. Demograficzne starzenie się społeczeństwa stanie się trzykrotnie szybsze niż w latach ubiegłych. Równocześnie liczba osób w wieku 0-19 lat spadnie o 40% a o 39% spadnie liczba ludności w wieku 20-34 lat. Liczba osób w wieku powyżej 65 lat i starszych wzrośnie o 74%. Tym samym wzrośnie dwukrotnie, do blisko 4 mln, populacja osób zagrożona wielochorobowością i niepełnosprawnością.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Wielkanoc to dla chrześcijan święto najważniejsze - celebrowanie zwycięstwa nad śmiercią i radość z obietnicy życia wiecznego. Jednocześnie to okres radości z nadejścia wiosny i rozkwitu przyrody po zimowym „śnie". Ze względu na to wśród symboli wielkanocnych są rzeczy związane z odradzaniem się, wzrostem, rozwojem i oczyszczeniem.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Międzynarodowy zespół naukowców otrzymał grant o wartości niemal 11 mln EUR z tematu "Zdrowie" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE na opracowanie nowej metody leczenia udaru. Przełomowe, trzyetapowe badania kliniczne obejmą 1.500 ochotników, którzy przeszli udar leczony łagodną hipotermią.
Wiosna już powoli wkracza do naszych ogrodów, pora więc zadbać o trawniki. Wcześniej jednak należy przygotować sprzęt, niezbędny do podstawowej pielęgnacji trawnika. Kosiarka jest podstawowym narzędziem pracy każdego ogrodnika. Dlatego ważne jest, aby zapewnić jej dobry stan techniczny. Czynność ta nie będzie wyzwaniem, jeśli skorzystamy z kilku porad.