Liczba wyników: 7305
Przez osiem miesięcy po przebyciu łagodnej formy COVID-19 co dziesiąta osoba doświadcza co najmniej jednego objawu, który jest uważany za negatywnie wpływający na pracę, życie towarzyskie lub życie domowe pacjenta.
Komórki mózgu potrzebują witaminy A, by odpowiednio się zmieniać i dostosowywać do bodźców środowiskowych.
Jak pokazują testy na zwierzętach, dodanie selenu do diety chroni przed otyłością i zapewnia korzyści metaboliczne.
Czekanie na swoją kolej może być frustrujące, szczególnie, gdy dotyczy to szczepień przeciw COVID-19. Jednak oparte na danych naukowych ustalanie, kto w danym momencie otrzyma szczepionkę, pozwala ratować wiele żyć i ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji, mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Osoby z zapaleniem przyzębia, ciężką infekcją dziąseł, mogą być znacznie bardziej narażone na podwyższone ciśnienie krwi niż ludzie bez tej choroby.
Osobom, które odczuwają objawy lęku, można pomóc dzięki regulacji flory bakteryjnej w jelitach za pomocą probiotycznej i nieprobiotycznej żywności oraz suplementów.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Osoby, które mają przewlekłe problemy ze snem, mogą doświadczyć szczególnie trudnego procesu żałoby po śmierci bliskiej osoby.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, stres psychiczny wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych. Dotychczas jednak nie było jasne, w jaki sposób wpływa na rozwój chorób.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami