Liczba wyników: 2701
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Europejscy naukowcy dokonali ogromnego przełomu w opracowywaniu testu diagnostycznego na nowotwór złośliwy przełyku, który ma doprowadzić do postępów w diagnostyce i leczeniu tego schorzenia.
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
W dniach od 12 do 24 marca odbędzie się XXIV edycja ogólnopolskiej akcji Żółty Tydzień. Akcja ma na celu edukacji na temat ryzyka związanego z wirusowym zapaleniem wątroby typu A (WZW A) i typu B (WZW B) a także upowszechnianie wiedzy o szczepieniach ochronnych, jako skutecznej profilaktykce tych chorób.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Amerykańskie grupy pro-life wzywają do bojkotu spożywczego giganta PepsiCo ze względu na jego na partnerstwo z Senomyx, firmą biotechnologiczną, która wykorzystała komórki abortowanych płodów do badań i opracowania syntetycznych polepszaczy smakowych.
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Nowe amerykańskie badanie pokazuje zależność między stosowaniem pewnych leków wydawanych z przepisu lekarza a zwiększonym ryzykiem zgonu. Autorzy zaprezentowanego w czasopiśmie British Medical Journal (BMJ) Open badania podkreślają, jak ważne jest, by nie popaść w uzależnienie od leków nasennych używanych do zwalczania bezsenności.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami