Liczba wyników: 3049
Sól to przyprawa, bez której wielu nie wyobraża sobie posiłku. Właściwie obecnie dodawana jest niemal do każdego produktu i trzeba być ostrożnym, by nie dostarczać jej sobie w nadmiarze, bo może sprzyjać nadciśnieniu. Sól ma jednak różne, nie tylko kulinarne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Gdy waga pokazuje, że przybyło nam kilka kilogramów, do formy pomaga zwykle wrócić dieta i nieco więcej ruchu. Poważniejszym problemem jest sytuacja, gdy masa ciała przekracza normę o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo. Wtedy zwykle zmiana stylu życia nie wystarcza i konieczna jest pomoc lekarza. Myślisz, że to dotyczy tylko coraz bardziej tyjących Amerykanów? Niestety specjaliści prognozują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków, w 2035 r. otyły będzie już co trzeci Polak.
Powstaje innowacyjny system biopsji piersi, sterowany w czasie rzeczywistym obrazowaniem PEM (pozytonową mammografią emisyjną) w 3D. Projekt MAMMOCARE, którego realizacja rozpoczęła się w październiku 2013 r., ma zapewnić kierowanie igłą w czasie rzeczywistym, co pozwoli podnieść precyzję i skuteczność pobierania próbek guzów.
Kwas acetylosalicylowy to powszechnie stosowany lek w profilaktyce zawałów serca i udarów. Okazuje się, że skuteczniejszy jest, gdy zażywa się go wieczorem.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Dziś mija 50 lat od śmierci Clive Staplesa Lewisa - angielskiego pisarza, historyka, filozofa i teologa, członka grupy Inklingów, autora między innymi słynnych "Opowieści z Narnii".
Dym tytoniowy działa toksycznie na organizm, powoduje spustoszenie i nieodwracalne zmiany w drogach oddechowych. Sprzyja to infekcjom układu oddechowego a w przypadku naczyń krwionośnych zwiększa ryzyko miażdżycy. Najgroźniejszym jednak skutkiem jest nowotwór płuc czy przełyku oraz POChP. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Rzucania Palenia.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Niskotłuszczowa dieta, która obejmuje także ryby, może pomóc w walce z nowotworem prostaty.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami