Liczba wyników: 10167
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Badania prowadzone przez psychologów z Uniwersytetu w Warwick ujawniły silny związek między dostrzeganiem duchowego wymiaru nauki a pozytywnym samopoczuciem. Oznacza to podobne korzyści do tych kojarzonych z religią.
Eksperci ostrzegają, że u osób, u których w wieku 30 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2, średnia długość życia może skrócić się nawet o 14 lat.
Nowy rodzaj leku, przetestowany na gryzoniach, daje obiecujące wyniki - może doprowadzić do powstania środka odchudzającego imitującego efekty ćwiczeń fizycznych.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Sok żurawinowy zawiera ważne składniki, które nie tylko pomagają zadbać o zdrowie układu moczowego, ale także zapobiec próchnicy.
Po traumatycznym doświadczeniu większość ludzi wraca do normalnego funkcjonowania bez żadnych incydentów, ale u niektórych osób - od 2 do 10 proc. - rozwija się zespół stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), stan, który może powodować wyniszczające objawy lęku z powodu emocjonalnego rozregulowania.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.