Liczba wyników: 4931
Przewlekła migrena, jeśli dotyczy kobiet poniżej 45 lat, zwiększa ryzyko zakrzepicy i niedokrwienia.
Opieranie receptur preparatów do pielęgnacji o ekstrakty z owoców to trend silnie rozwijany przez branżę kosmetyczną. Awokado, kokos, granat… ten ostatni, jak się okazuje, wykazuje właściwości przeciwutleniające. Ale to nie wszystko. Dlaczego warto sięgać po kosmetyki, które w składzie zawierają wyciąg z granatu?
Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam do życia. W naszym organizmie nie jest wolnym strzelcem, lecz łączy się z innymi białkami – przede wszystkim z hemoglobiną, która transportuje tlen z płuc do tkanek.
Zbyt wysokie BMI, będące czynnikiem ryzyka niealkoholowej choroby wątroby ma 56,7% osób – pokazał Ogólnopolski Test Wątroby. Niepokojąco wyglądają również odpowiedzi na pytania o zmianę masy ciała – ponad 55% ankietowanych w tym okresie przytyło, w tym prawie jedna piąta zwiększyła masę ciała o ponad 10 kg.
Nadciśnienie to jeden z głownych czynników prowadzących do chorób sercowo-naczyniowych, a one odpowiadają aż za jedną trzecią śmierci na całym świecie.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Sądzisz, że zapominalstwo staje się dla ciebie coraz większym problemem? Wprowadź kilka prostych zmian, a dostrzeżesz poprawę pamięci - wystarczy parę modyfikacji w stylu życia, by móc liczyć na lepszą umiejętność zapamietywania.
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.
Nie stać nas na dalsze zaniechanie refundacji szczepień przeciw grypie dla grup ryzyka, przede wszystkim dla seniorów – uważa prof. dr hab. n. med. Adam Antczak, prorektor ds. klinicznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami