Liczba wyników: 5036
Coraz popularniejszą metodą korekcji wzroku stają się zabiegi laserowe. Czy powinniśmy traktować je jak alternatywę noszenia okularów? W jakich przypadkach możemy się na nią zdecydować, a kiedy powinniśmy z niej zrezygnować?
Oto prosty sposób na osłabienie nadciśnienia - wystarczy dodawać do posiłków soczwicę i inne warzywa strączkowe.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
W starszym wieku mamy mniej siły i łatwiej o upadek. Wszystko dlatego, że zmniejsza się masa mięśniowa, a to z kolei z tego powodu, że duże obszary tkanki mięśni tracą właściwe połączenie z układem nerwowym. Być może, poprzez odpowiednie ćwiczenia, da się tego uniknąć.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Piękna, promienna, zdrowo wyglądająca cera? To nie tylko zasługa dobrych kosmetyków i odpowiedniej pielęgnacji. Za wygląd zewnętrzny skóry odpowiada to, co jemy. Jak poprawić swoją dietę, aby wyglądać pięknie nie tylko na wiosnę?
Dlaczego ludzie nieustannie siedzą „z nosami w telefonach"? To może być uzależnienie, ale specyficzne... Tak chętnie i nadmiernie korzystamy ze smartfonów, bo potrzebujemy kontaktu z innymi ludźmi.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Kłopoty z sercem to problem głównie otyłych mężczyzn, a zawały nie dotykają kobiet? Nic bardziej mylnego. Kobiety nie chorują na zawał rzadziej niż mężczyźni, tylko później. Badania pokazują, że stan serca Polki po 40. roku życia gwałtownie ulega pogorszeniu, a wiek jej serca jest wtedy średnio o 10 lat wyższy niż wiek metrykalny. Czas najwyższy dowiedzieć się więcej o symptomach, które mogą zwiastować choroby jednego z najważniejszych organów, aby na wypadek zawału w porę zareagować.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia