Liczba wyników: 3023
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Nowe badanie potwierdza, że styl życia ma znaczenie również dla ludzi, u których odnotowano genetycznie podwyższone ryzyko choroby serca.
Unikanie ekspozycji na słońce może nie wystarczyć, by uniknąć ryzyka zachorowania na raka skóry, jeśli cierpi się na nadciśnienie.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Przed przyznaniem kredytu banki zazwyczaj dokładnie „prześwietlają” potencjalnych klientów, aby sprawdzić, czy są godni zaufania. Pomaga im w tym czujne oko Biura Informacji Kredytowej, czyli BIK-u. Jakie informacje o kredytobiorcach posiada i czy rzeczywiście jest się czego bać?
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Wiara w Boga jest najwyższa wśród osób starszych i wzrasta wraz z wiekiem, być może z powodu ich większej świadomości bliskości śmierci, mówią uczeni z University of Chicago.
Nowe badania sugerują, że najbardziej aktywni starsi ludzie, bez względu na to czy pracują w ogrodzie, czy krzątają się w domu, są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Alzheimera, niż seniorzy preferujący siedzący styl życia.
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.