Liczba wyników: 7305
Osoby pracujące w wysokim stresie i mające niewielką kontrolę nad swoją pracą umierają młodziej lub są mniej zdrowe niż ci, które mogą liczyć na spokojniejsze środowisko pracy.
Jeśli uważasz, że jesteś w stanie pozostać zdrową, aktywną osobą na starość, jest znacznie bardziej prawdopodobne, że tak właśnie będzie - obiecują uczeni z Oregon State University. Sposób myślenia o tym, jacy będziemy w podeszłym wieku, pozwala przewidzieć, jak dokładnie będziemy się wówczas mieli
Choć ludzie bywają zaniepokojeni wpływem systemów informatycznych na codzienne życie, równocześnie mogą być bardziej skłonni ufać programowi komputerowemu niż innym ludziom, szczególnie jeśli rzecz dotyczy jakiegoś trudnego zadania, mówią uczeni z University of Georgia.
Osoby o rudych włosach (ale także zwierzęta z rudą sierścią) wykazują mają niższą wrażliwość na odczuwanie określonych rodzajów bólu, mówią pracownicy Massachusetts General Hospital (MGH).
Choroba Alzheimera postępuje szybciej u kobiet niż u mężczyzn. Według badaczy z Uniwersytetu w Lund w Szwecji, wynika to z tego, że białka tau, odpowiadające za rozwój choroby, gromadzą się szybciej u kobiet właśnie.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Pandemia wytworzyła paradoks, w którym zdrowie psychiczne stało się zarówno motywacją, jak i przeszkodą dla aktywności fizycznej.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami