Liczba wyników: 14338
Chociaż wiadomo, że ćwiczenia są dobre dla zdrowia, wiele osób ma trudności z regularnym podejmowaniem aktywności przez dłuższy czas. Dotyczy to jeszcze silniej osób z przewlekłą chorobą, taką jak choroba Parkinsona, w której ograniczenia fizyczne i psychiczne stanowią dodatkowe przeszkody.
Aktywność fizyczna, którą wykonujemy w życiu codziennym, w pracy lub w domu, nie jest wystarczająca, aby chronić nas przed udarem. Ćwiczenia w czasie wolnym i korzystanie z aktywnych środków transportu wiążą się ze zmniejszonym zagrożeniem udarem.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Utrata kogoś bliskiego - na przykład członka rodziny - może sprawić, że zaczniesz się szybciej starzeć.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Ocena stopnia poczucia szczęścia może przynieść odwrotny skutek i negatywnie wpłynąć na satysfakcję z życia i samopoczucie psychiczne, ostrzegają eksperci z American Psychological Association.
Zjawisko El Niño mogło pomóc w powstaniu i rozprzestrzenieniu się nowego szczepu cholery podczas pandemii na początku XX wieku, co potwierdza przekonanie, że anomalia klimatyczne mogą stwarzać możliwości pojawienia się nowych szczepów bakterii wywołujących tę chorobę.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.