Liczba wyników: 5036
3 marca w największych polskich miastach miała miejsce kolejna edycja ogólnopolskiej akcji Polskiego Towarzystwa Studentów Farmacji „Skonsultuj z Farmaceutą”. Atrakcji nie brakowało - bezpłatne badania profilaktyczne, konsultacje z zakresu chorób układu krążenia czy porady dietetyczne to zaledwie część tego, co przygotowali wolontariusze Stowarzyszenia.
Mózg przez wieki był niedoceniany, uważany za jeden z wielu organów w ludzkim ciele. Ustępował sercu, gdyż ono uważane było za centrum organizmu człowieka. Z czasem stał się naszym centrum zarządzania, a jednocześnie z największych zagadek ludzkości, które powoli rozwiązujemy. A wraz z rozwiązywaniem dowiadujemy się, że o nasz mózg możemy dbać.
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Wiosna to czas zmian nie tylko w naturze ale też w naszym ogólnym samopoczuciu. Niestety, nie są one zazwyczaj tak korzystne jak te za oknem. Często czujemy przemęczenie, apatię, senność, męczące bóle głowy i mięśni. Takie objawy są typowe dla okresu przesilenia wiosennego. Nie znaczy to jednak, że musimy z nimi żyć.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Warto zadbać o obfite, bogate śniadanie, dzięki niemu można zmniejszyć wagę i ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę w organizmie, szczególnie u ludzi z cukrzycą typu 2 i otyłością,
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Zazwyczaj potrzebujemy 7 do 8 godzin snu i jeśli nie możemy tyle odpocząć, nie tylko czujemy się zmęczeni, ale i zagrażamy swojemu zdrowiu. W Światowy Dzień Snu eksperci przypominają, że wartość dobrego odpoczynku jest nie do zastąpienia. W poszukiwaniu metod na ułatwianie zasypiania, uczeni sprawdzili skuteczność medytacji heartfullness.
Najpierw pojawia się mrowienie, pieczenie i lekki ból. Po kilku godzinach okolica ust jest już usiana drobnymi pęcherzykami. Opryszczkę, bo o niej mowa, większość z nas traktuje jak defekt kosmetyczny. Tymczasem to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych człowieka, która lubi atakować w momencie spadku odporności, przemęczenia lub stresu. Co powoduje opryszczkę? W jaki sposób można się nią zarazić? Kiedy opryszczka wymaga wizyty u lekarza?
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia