Liczba wyników: 9156
Migrena to trzecia najczęstsza choroba na świecie, dotykająca około 1 na 7 osób. Bardziej rozpowszechnione niż cukrzyca, padaczka i astma razem wzięte, migrenowe bóle głowy należą do najczęstszych i wyniszczających zaburzeń. Migreny są również związane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Światło zewnętrzne w nocy może być istotnym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera, ostrzegają eksperci z Rush University.
Większość ludzi doświadcza przynajmniej częściowego przytępienia zmysłów wraz z wiekiem: mrużą oczy wpatrując się w ekran, szukają mocniejszych smaków i umykają im fragmenty rozmów. Naukowcy z University of Chicago Medicine badają, w jaki sposób te zmiany są więcej niż niedogodnością i pogarszają ogólny stan zdrowia psychicznego osób starszych.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
Osoby z zapaleniem przyzębia mają zmienione stężenie różnych białek we krwi, zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym przez Uniwersytet w Umeå w Szwecji. To pozwala ocenić biomarkery zapalenia przyzębia i przyczyny leżące u jego podłoża. Ciężkie zapalenie przyzębia, oprócz utraty zębów, może być również powiązane z innymi chorobami.
U osób starszych, które są bardziej narażone na oszustwa finansowe, mogą występować zmiany w mózgu wiążące się z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.
Otyłość może być ważnym czynnikiem ryzyka zakażenia wirusem powodującym COVID-19.
Starsze kobiety zmagające się z nietrzymaniem moczu mogą osłabić objawy dolegliwości dzięki ćwiczeniom takim jak: joga, a także rozciąganie i wzmacnianie.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które można określić jako „superżywność". Jego unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć silny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę nadmiaru tłuszczu i lepsze funkcjonowanie mózgu, a także może przydawać wiele innych korzyści. Okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.
Różne zdrowe wzorce żywieniowe są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią uczeni Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe