Liczba wyników: 7305
Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Aktywność fizyczna daje większe szanse na lepsze zdrowie i zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci w przypadku seniorek. Ale nie muszą one codziennie robić 10 tysięcy kroków - najnowsze badania wskazują, że już połowa tej liczby zwiększa szanse na dłuigowieczność.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Osoby w wieku powyżej 85 lat są znacznie bardziej narażone na wykluczenie społeczne niż ludzie z grupy 65 - 84 lata.
Szczęśliwi ludzie są bardziej produktywni w pracy. Ekonomiści przeprowadzili szereg eksperymentów, aby sprawdzić, czy szczęśliwi pracownicy ciężej pracują. Okazuje się, że psychiczny dobrostan sprawia, że ludzie są o około 12 proc. bardziej produktywni.
Natka pietruszki jest zazwyczaj używana jako dekoracyjny akcent potrawy, ale w nowym badaniu na University of Missouri odkryto, że związek zawarty w pietruszce, a także niektórych owocach i orzechach, może powstrzymać namnażanie się i wzrost niektórych komórek raka piersi.
Picie niewielkich ilości czerwonego wina jest powszechnie uważane za ochronne dla serca. Okazuje się, że kieliszek lub dwa tego trunku przed zapaleniem papierosa może przeciwdziałać niektórym krótkoterminowym negatywnym skutkom palenia w naczyniach krwionośnych.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Inhibitory cholinoesterazy to grupa leków zalecanych w leczeniu choroby Alzheimera. Jednak ich wpływ był poddawany w wątpliwość, teraz badacze z Karolinska Institutet w Szwecji dowiedli, że są skuteczne - dają korzyści poznawcze i zmniejszają śmiertelność pacjentów w ciągu pięciu lat od postawienia diagnozy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami