Liczba wyników: 1338
Orzechy włoskie w diecie zmieniają skład bakterii w jelitach i w ten sposób mogą wpływać na poprawę zdrowia.
Jak odkryto na University of Colorado, jeden rodzaj choroby autoimmunologicznej może prowadzić do innego.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, powszechnego leku na przeziębienie i ból, wiąże się z o 26 proc. zwiększonym ryzykiem niewydolności serca u osób z co najmniej jednym czynnikiem sprzyjającym tej dolegliwości.
COVID-19 może zwiększać ryzyko powstania zakrzepów u kobiet w ciąży, przyjmujących estrogen w środkach antykoncepcyjnych lub stosujących hormonalną terapią zastępczą.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko bólu u osób z takimi schorzeniami, jak cukrzyca czy otyłość.