Liczba wyników: 3769
Bez względu na powód, który uniemożliwia nam dobry odpoczynek w ciągu tygodnia, zakładanie, że możemy to nadrobić przesypiając weekend, jest błędem. Eksperci z Penn State pokazują, że pomiary dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym tętna i ciśnienia krwi, pogarszają się w, kiedy sen jest ograniczony do pięciu godzin na dobę, a próba nadrobienia zaległości podczas weekendu jest niewystarczająca, aby wszystko wróciło do normy.
Picie kawy - szczególnie dwóch do trzech filiżanek dziennie - wiąże się nie tylko z niższym ryzykiem chorób serca i zaburzenia rytmu serca, ale także z dłuższym życiem. Dotyczy to zarówno osób z chorobami układu krążenia, jak i pozostałych.
Około 35 proc. Amerykanów z historią raka ma podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dekadzie po wyleczeniu nowotworu, podczas gdy u innych ryzyko to plasuje się na poziomie 23 proc.
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.
U mężczyzn depresja wywołuje tak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak to związane z nadmiernym poziomem cholesterolu i otyłością.
Trzeba regularnie szczotkować zęby nie tylko dla zdrowia ich samych, okazuje się, że odpowiednia higiena jamy ustnej pomaga uchronić się przed chorobmi serca.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Stan psychiczny istotnie wpływa na zdrowie fizyczne, w tym układ sercowo-naczyniowy.
Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia co roku z powodu palenia tytoniu umiera 7 milionów ludzi, z których blisko 900 tys. osób to bierni palacze. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne po raz kolejny wskazuje na ścisły związek palenia papierosów z chorobami serca – palenie to prosta droga do rozwoju szeregu chorób układu krążenia: miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu, a w konsekwencji do niewydolności serca – najbardziej zaawansowanej postaci wszystkich schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.