Liczba wyników: 3356
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
Użytkownicy mediów społecznościowych częściej jedzą to, o czym sądzą, że jest również na stołach ich przyjaciół.
Rodzaj diety ma wpływ nie tylko na samopoczucie i sylwetkę, ale wiąże się ze zwiększeniem lub obniżeniem poziomu zagrożenia różnymi chorobami. Ustalono, że określony sposób jedzenia może też zmniejszyć prawdopodobieństwo utraty słuchu.
Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie stanowią choroby niezakaźne, do których zaliczyć można przede wszystkim najczęstsze choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, choroby serca, nowotwory czy cukrzycę typu 2. Za główny czynnik ryzyka tych chorób uważa się nieprawidłowy styl życia - nieodpowiednią dietę oraz brak aktywności fizycznej i stosowanie używek. To elementy niewątpliwie zależne od nas samych, dlatego warto wiedzieć jak zadbać o właściwą dietę, tak, aby wpływała korzystnie na nasz stan zdrowia.
Niedostateczna ilość błonnika, owoców i warzyw, a także nikłe dawki zdrowych tłuszczów w diecie oznaczają ryzyko problemów z sercem. W Europie wyniku chorób sercowo-naczyniowych co roku umiera ponad 4 miliony ludzi.
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Ci, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji nawet o jedną trzecią, mówią badacze z University College London.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam do życia. W naszym organizmie nie jest wolnym strzelcem, lecz łączy się z innymi białkami – przede wszystkim z hemoglobiną, która transportuje tlen z płuc do tkanek.
Każdy z nas zna osoby, które chociaż raz były na diecie – a ile znamy osób, którym udało się schudnąć i utrzymać wagę? Stosowanie różnych metod, na które moda trwa zazwyczaj kilka sezonów, tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów. O to, dlaczego tak trudno samemu osiągnąć wyznaczony cel, pytamy dietetyka.