Liczba wyników: 463
Za nami święta, więc do śmietników przy naszych domach znowu trafią tony jedzenia. Przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca codziennie ponad pół kilograma żywności – rocznie ponad 200 kg. Po świętach wyrzucamy oczywiście więcej, bo tradycja każe suto zastawić stół i lepiej niech się zmarnuje niż zabraknie. Jak mądrze gospodarować żywnością na co dzień?
Chociaż często nie zdajemy sobie sprawy z jego istnienia, to zawdzięczamy mu prawidłowe działanie wielu urządzeń elektronicznych. Firmware znajdziemy w praktycznie każdym sprzęcie, z którego korzystamy na co dzień. Dlaczego słowo „aktualizacja” wywołuje wśród wielu użytkowników przerażenie?
Jury Literackiej Nagrody Europy Środkowej „Angelus”, ogłosiło listę 70 książek zakwalifikowanych do tegorocznego konkursu. Zwycięzców nagrody głównej, nagrody dla tłumacza i przyznawanej przez czytelników nagrody im. Natalii Gorbaniewskiej poznamy 15 października.
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Polscy seniorzy nie mają do dyspozycji zbyt wysokich emerytur i muszą oszczędzać na wielu rzeczach, nawet na zakupach spożywczych. Oczywiście nie warto rezygnować ze zdrowych produktow i dieta, szczególnie w starszym wieku, powinna odpowiadać na specyficzne zapotrzebowanie organizmu. Można jednak postarać się o dobry jadłospis w ekonomiczny sposób.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Powszechnie uprawiana w domu roślina ma wiele pożytecznych zastosowań. Jest ceniona zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Zobacz, jakie mniej i bardziej popularne zastosowania ma aloes.
Naukowcy ostrzegają, że regularnie używanie niektórych rodzajów świec zapachowych i innych podobnych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Nadchodzi najbardziej oczekiwana noc - Sylwester. Większość z nas chce przeżyć ten czas w niezapomniany i huczny sposób. Warto jednak w czasie przygotowań do powitania Nowego Roku pomyśleć o zasadach bezpiecznego obchodzenia się z fajerwerkami. Policja przypomina podstawowe z nich.