Liczba wyników: 17874
U osób mających negatywne nastawienie do starszych ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych w wieku dojrzałym jest wyższe, informuje sciencenews.org.
Wysokość ilorazu inteligencji i sprawność fizyczna w okresie dziecięcym w dużej mierze decydują o poziomie zdolności poznawczych w starszym wieku.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
Temat zmiany dotyczy każdego aspektu naszego życia. Jednym z nich jest życie zawodowe. Zmiana w jego obszarze jest dla jednych motywatorem do dalszego działania, a dla drugich czynnikiem blokującym, który nawet mimo niezadowolenia z obecnej pracy trzyma nas w dotychczasowym miejscu. Warto sprawdzić jakie jest nasze podejście do zmian, aby wprowadzać je w życie dobrze i z korzyścią dla naszego rozwoju zawodowego.
Dieta stanowi jedną z ważniejszych metod walki z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Jej rola jest trudna do przecenienia w przypadku tego schorzenia – stanowi bardzo istotne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jakie produkty zatem możemy jeść, a których unikać? Czy prawdą jest, że nadciśnienie tętnicze oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Nierzadko wydajemy fortunę na najlepsze specyfiki - kremy, balsamy, maseczki, etc., tymczasem najlepsza broń w walce ze starzeniem się jest tuż pod naszym nosem. To, co jemy i jakie ćwiczenia wykonujemy, ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się. Wystarczą niezbyt inwazyjne, ale regularne zmiany w stylu życia, a efekt powinien być zachwycający.
Czy Polacy są skoncentrowani na przyjemnościach? Czy ważna jest dla nich tradycja? Czy są skłonni podejmować ryzyko i zmienić raz obraną drogę? Czy są pewni siebie i lubią wyzwania? O tym, jakie podejście do życia mają nasi rodacy dowiedzieć się można z wyników tegorocznej, ósmej już, edycji badania European Trusted Brands 2008.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?