Liczba wyników: 3388
Nadwaga i otyłość wiążą się z 10 powszechnie występującymi nowotworami, mówią brytyjscy naukowcy. Przykładowo, każdy pięciopunktowy wzrost BMI to o 62 procent oznacza większe ryzyko zachorowania na raka macicy, o 31 procent zwiększone ryzyko raka pęcherzyka żółciowego i 25 procent zwiększone prawdopodobieństwo raka nerki.
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Starsi ludzie z małą ilością witaminy D we krwi mogą być bardziej narażeni na rozwój demencji i choroby Alzheimera niż ci, którzy mają jej odpowiedni poziom w organizmie.
Znajdujący się chyba w każdej domowej apteczce kwas acetylosalicylowy może mieć potężną moc ochronną przed nowotworami. Szacuje się, że można by uniknąć ponad 130 tysięcy zgonów osób dojrzałych w ciągu dwudziestu lat, gdyby zażywały ten lek codziennie przez dziesięć lat.
Obecnie jest już powszechnie dostępne w Polsce, choć może jeszcze nie tak popularne, jak powinno - awokado to świetny element zdrowej diety.
Osoby cierpiące z powodu klinicznej depresji mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym życiu, wynika z badań uczonych Rush University.
Nowotwór mózgu częściej rozwija się u mężczyzn niż u kobiet, a przebieg choroby jest cięższy u pacjentów płci męskiej. Uczeni odkryli, skąd ta różnica.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Ciągłe mówienie o nadciśnieniu niektórym może wydawać się niepotrzebne, a nawet natrętne. Czy rzeczywiście ciśnienie krwi jest tak istotne?
Problemy ze wzrokiem często wynikają z niedoboru składników odżywczych, głownie witamin i minerałów. Wprowadź na stałe do swojej diety kilka produktów, a po problemach ze zmęczonymi oczami nie będzie śladu. Odpowiednio skomponowane posiłki to naturalne leki dla oczu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami