Liczba wyników: 9239
Eksperci z Flinders University ostrzegają, że nawykowe szukanie i oglądanie niepokojących historii w mediach społecznościowych wiąże się ze negatywnymi zmianami w sposobie postrzegania ludzkości i sensu życia.
Osoby w średnim i starszym wieku, które śpią nieregularnie, są obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę w porównaniu z ludźmi o bardziej stałych wzorach snu.
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Kiedy ludzie starsi upadają w mieszkaniu, liczy się każda sekunda - zwłaszcza gdy są sami. Eksperci opracowują systemy, które ułatwią wykrywanie wypadku i przekażą informację odpowiednim służbom.
Organizm pamięta stres związany z niewydolnością serca i wydaje się, że prowadzi to do nawracającej niewydolności oraz innych powiązanych problemów zdrowotnych.
Od dawna wiadomo, że hojność może mieć pozytywny wpływ na osobę, która ją wykazuje, na przykład zwiększyć szczęście, pewność siebie, a nawet zdrowie fizyczne. Na Uniwersytecie Indiana wykazano też, że przekazywanie datków może mieć jeszcze inny potencjalny skutek: może przekładać się na atrakcyjność fizyczną.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Opracowano nowy rodzaj kapsułek doustnych, które mogą zapewnić bezbolesne dostarczanie insuliny i innych leków białkowych.
15-minutowy spacer może zmniejszyć o połowę ilość przekąsek, po jakie się sięga w pracy. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Exeter wykazało, że nawet w stresujących sytuacjach pracownicy jedzą tylko o połowę mniej czekolady niż normalnie po krótkim wysiłku fizycznym.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami