Liczba wyników: 3685
Dotychczasowe badania sugerowały, że odpowiednia ilość witaminy D w organizmie pomaga uchronić się przed chorobą Alzheimera, teraz jednak ustalono, że jej niedobory przyspieszają zaburzenia poznawcze i zwiększają ryzyko demencji.
21 września przypada Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W przeddzień tego święta 20 września inicjatywa społeczna "Przystanek Alzheimer" we współpracy z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia "mali bracia Ubogich" organizuje obchody Światowego Dnia Choroby Alzheimera na terenie osiedla Jazdów w Warszawie.
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Jedni kojarzą ją z nieprzyjemnym chłodem poranków, inni z relaksującymi wieczorami spędzonymi w wygodnym fotelu z książką w ręku. Skłaniając się ku tej drugiej opcji, prezentujemy trzy książki, po które warto sięgnąć w najbliższym czasie.
14 września to początek Polskich Dni Spirometrii, których tegorocznym hasłem jest „Oddychaj czystym powietrzem”. Przez tydzień w ponad 200 placówkach medycznych w całej Polsce będzie można wykonać bezpłatne badania spirometryczne, a także dowiedzieć się o przyczynach, przebiegu i skutkach chorób układu oddechowego.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, rozwija się w związku z obecnością różnych chorób, np. stwardnienia rozsianego czy neuropatii obowodej, ale sprzyja jej także po prostu starzenie się.
Badacze z Cornell University w Ithace odkryli, w jaki sposób przekształcić komórki nabłonka jelit w producentów insuliny.
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności