Liczba wyników: 5356
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów prowadzi postępowanie przeciwko firmie OneLife Network Limited z Belize. Spółka zachęca do kupowania pakietów edukacyjnych OneLife lub OneAcademy, oferując możliwość otrzymywania korzyści materialnych za wprowadzenie innych osób do systemu. UOKiK ostrzega, że system, który opracowała spółka OneLife Network, może być piramidą.
Badania RTG to podstawa diagnostyki w stomatologii. Pozwalają zajrzeć tam, gdzie ludzkie oko nie sięga, a co za tym idzie dobrać najskuteczniejszą terapię dla pacjenta. Jednak wciąż wielu z nas się ich obawia – czy są bezpieczne i czy zawsze są niezbędne?
Uczeni z Instytutu Kinseya odkryli, że częstotliwośc uprawiania seksu zależy od wieku. Ale niekoniecznie od tego metrykalnego, duże znaczenie ma to, na ile lat się czujesz.
W przyszłym tygodniu będziemy obchodzić Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera. To dobra okazja, aby zwrócić uwagę na sytuację osób cierpiących na to schorzenie. W naszym kraju na Alzheimera choruje około 300-350 tysięcy osób. Medycyna nie jest w stanie zahamować na stałe rozwoju schorzenia, ale może wpływać na poprawę życia chorych. Jak zrozumieć ich świat?
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Ciężkie przypadki łuszczycy oznaczają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Osoby z najpoważniejszą formą łuszczycy mogą mieć nawet dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci w porównaniu do osób wolnych od tej choroby.
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.