Liczba wyników: 5036
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy doskonale wiedzą, jak ich organizm reaguje na nabiał. Najczęściej wybieranym sposobem walki z tym problemem jest zmiana diety i rezygnacja z mleka, jogurtów czy serków. Niestety, takie kroki mogą skutkować groźnymi niedoborami wapnia. Alternatywą pozostają więc produkty mleczne bez laktozy, ale skąd wiadomo, które wybierać?
Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów po długiej zimie? Jeśli chcemy wypracować idealną sylwetkę na lato i bez kompleksów wyjść na plażę, warto wybrać się na siłownię i zacząć regularne ćwiczenia. Osoby rozpoczynające swoją przygodę ze sportem powinny poznać kilka prostych reguł dotyczących klubowego savoir vivre.
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Szacuje się, że nawet kilkanaście procent ludzi w Polsce cierpi na zaburzenia psychiczne. Zanim choroba się rozwinie, warto pamiętać, że sami mamy duży wpływ na nasze zdrowie mentalne. Dobre nawyki pomagają zachować równowagę psychiczną - zobacz, co temu sprzyja.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurodegeneracyjnych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią ok0ło 80 tysięcy osób, a co roku przybywa nawet do 8 tysięcy nowych pacjentów.
Jeśi chcesz schudnąć, nie musisz wyrzucać ze swojego jadłospisu makaronu. Usunięcie tego produktu z diety nie sprawi, że łatwiej będzie ci zrzucić wagę.
Wiek może wpływać na zegar dobowy u ssaków, tak, że zmienia się reakcja na działanie światła, to z kolei powoduje zaburzenia schematu snu i osłabia dobre samopoczucie.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia