Liczba wyników: 9156
Jedna z klas leków na cukrzycę może wiązać się z niższym ryzykiem demencji i choroby Parkinsona. Oceniano inhibitory kotransportera sodowo-glukozowego-2 (SGLT2), znane również jako gliflozyny. Obniżają poziom cukru we krwi, powodując, że nerki usuwają cukier z organizmu wraz z moczem.
Kilkanaście gatunków bakterii spośród setek żyjących w ustach ludzi ma związek ze zwiększonym o 50 proc. ryzykiem wystąpienia płaskonabłonkowego raka głowy i szyi (neck squamous cell carcinoma, HNSCC).
Post może pomóc ludziom schudnąć, ale okazuje się, że może też zwiększyć aktywność metaboliczną, zwiększyć ilość przeciwutleniaczy w organizmie i pomóc odwrócić niektóre skutki starzenia się, mówią japońscy eksperci.
Przestawienie zegarków o godzinę do tyłu jesienią ma znaczący, ale krótkotrwały wpływ na długość snu.
Glejak wielopostaciowy to wyjątkowo agresywny nowotwór mózgu, który obecnie jest nieuleczalny. Lekarze onkolodzy mogą wydłużyć oczekiwaną długość życia pacjentów poprzez operacje, radioterapię, chemioterapię lub interwencje chirurgiczne. Niemniej jednak połowa pacjentów umiera w ciągu dwunastu miesięcy od diagnozy.
Objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) osłabły w takim samym stopniu u pacjentów spożywających mniej cukru i skrobi, jak u osób stosujących bardziej restrykcyjną dietę FODMAP, zalecaną obecnie w leczeniu IBS.
Powszechnie akceptowana rada, aby trzymać proste plecy i kucać podczas podnoszenia, aby uniknąć bólu pleców, została zakwestionowana przez badaczy z Curtin University.
Aby utrzymać wagę pod kontrolą, ważne jest nie tylko, aby zwracać uwagę na to, co jemy, ale także na pory, w których jemy.
Naukowcy z Babraham Institute twierdzą, że zdrowe starzenie się jest możliwe do osiągnięcia poprzez zmianę diety - trzeba zoptymalizować sposób odżywiania się, a wówczas zły stan zdrowia nie będzie nieuniknioną częścią procesu starzenia się.
Wystarczy ograniczyć czas spędzany w pozycji siedzącej w ciągu dnia, by osłabić ból pleców.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe