Liczba wyników: 6796
Dzięki sztucznej inteligencji już wkrótce będziemy mogli po naciśnięciu jednego przycisku przewidzieć ryzyko rozwoju poważnych chorób w późniejszym życiu.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Osoby, które przyjmują leki na refluks żołądkowy zwane inhibitorami pompy protonowej przez cztery i pół roku lub dłużej, mogą być bardziej narażone na demencję.
Leki stosowane w leczeniu różnych chorób przewlekłych mogą utrudniać zdolność organizmu do utraty ciepła i regulowania temperatury wewnętrznej do optymalnego poziomu. Zaburzenia w termoregulacji mogą mieć poważne konsekwencje dla osób starszych leczonych z powodu chorób takich jak: rak, układ krążenia, choroba Parkinsona/demencja i cukrzyca.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę afektywną dwubiegunową, schizofrenię lub zaburzenie schizoafektywne, mogą mieć wyższe ryzyko chorób układu krążenia w młodszym wieku w porównaniu z ludźmi wolnymi od poważnych chorób psychicznych.
Niektóre badania wskazują, że ćwiczenia prowadzą do przejadania się z powodu nasilenia apetytu lub usprawiedliwienia dodatkowego posiłku, inne testy pokazują, że ćwiczenia regulują głód i mogą pomóc w ograniczeniu przejadania się. Nowe badania dowodzą, że ćwiczenia są czynnikiem ochronnym, tzn. pomagają przestrzegać programu dietetycznego.
Globalne badanie naukowców z University of Queensland i Harvard Medical School wykazało, że aż u jednej na dwie osoby rozwinie się w ciągu życia jakieś zaburzenie zdrowia psychicznego.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Starsi ludzie, którzy mają niewielki kontakt z innymi, mogą być bardziej narażeni na utratę objętości mózgu, w tym w obszarach związanych z demencją, niż osoby mające częstsze kontakty społeczne.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby